Jag och mina hundar

Lövhyddans Holy Jonndo “Jabba” (den förträfflige) är en  jaktcocker som är född sept -15. Med honom tränar jag lydnad samt jakt. Vi kom 5:a på unghundsderby 2016 och fick domaren diplom för mycket lovade hund. Jabba är också lydnadshund och vi är upp i klass 3 (fd elit). Vi tävlade SM2018 i Ronneby och tog oss till finalen där vi slutade på en nionde plats. Samt deltog i SM 2019 och är kvalade till SM 2020.

I flocken även Tanspots Highmax som är född i april 2018. Planen med honom är främst sök. Men lägger grunder för lydnaden också – man vet ju aldrig. Sen hoppas jag även få tiden att få ett godkänt vallprov.

Best in Work Carl Hugo “Hugo”, working kelpie,  blev endast fyra år. Vi han med att tävla ett lydnads-SM 2017 och som andra reserv på sök-SM 2017. Hugo var en hjärtehund, hunden man älskar av hela sitt hjärta för den ljuvliga varelse han var. Som träningshund var han knepig på många sätt, men hade en fantastisk arbetsmotor och gjorde alltid sitt bästa. En hund som lärt mig fantastiskt mycket.

Med Vallmyra Trim “Nisse”, min första working kelpie, med vilken tävlade jag sök och spår och deltog i 3 SM i sök. Han blev 12.5 år gammal. En helt fantastisk hund och sökmässigt kommer jag nog aldrig ha en bättre sökhund, inte alltid den som var bäst på tävling, men missade aldrig en figge. Var även ute på “riktiga” sök med honom vid några tillfällen.

Innan dem har jag haft beauceron som jag tävlat elitspår och elitlydnad med samt kört upp som bevakningshund. I min uppväxt hade jag schäfer och irländska settrar tillsammans med min mamma. Men på den tiden var det mest hästar som gällde och jag tränade bara hund ibland med mamma. För mig var hund i början mest ett trevlig sällskap i stallet och på ridturerna.

I min träning brinner jag för positiv träning då jag anser att hund som aldrig behöver fundera på eventuell bestraffning vågar satsa fullt ut och därav i längden blir en bättre tävlingshund, samt att det är ett så mycket roligare sätt att träna. Jag tycker hundträning och framförallt inlärningen är enormt spännande. Att utvecklas tillsammans med sin hund är bland det roligaste som finns. Alla hundar och förare är olika och det är viktigt att se till varje individ och lägga träningen därefter. Det finns så många olika sätt att träna sin hund på och nya vägar till målet upptäcks hela tiden. Det gör att hundträning aldrig blir tråkigt. Träna rätt och du har en hund som ställer upp och gör sitt bästa i alla lägen – för att det är så himla kul!